За първи път от 19 години, през които отраязвам работата на

...
За първи път от 19 години, през които отраязвам работата на
Коментари Харесай

Стефан Антонов от Гласове: Защо не ме допуснаха до брифинг на Асен Василев

За първи път от 19 години, през които отраязвам работата на Министерство на финансите, се случва публицист да не бъде позволен до конференция на финансовия министър. Представете си учудването ми, когато разбрах, че това съм аз. Влизам в министерството за конференция на министъра за новия бюджет и ми се оповестява, че е трябвало да се акредитирам с имейл. Предлагам да се акредитирам незабавно и да ме допишат в листата, само че ми се споделя, че е късно, срокът бил до 14 часа на 20 юни.

Попитах по какъв начин сътрудниците, които са се акредитирали, са разбрали за брифинга, а аз не съм, откакто имейлът ми е в листата на финансовото министерство от 19 години. Нямаше отговор. Служителката на пресцентъра, която ме познава от години, стоеше безмълвна като че ли е инструктирана да стои като гвардеец на пост и да не ме допусне. Нищо не отговори на многочислените ми въпроси.

Знам, че не е нейно безчинство и не ѝ се дразня. Да се поканят отрасловите публицисти за акредитация, да участват хора, покриващи активността на министерството от година-две и да не се поканят такива, които го отразяват съвсем две десетилетия, може да се изясни или с обстоятелството, че пиарките на Асен Василев падат от Марс, или министърът е решил да отстранят сериозно пишещ публицист.

Пресконференция на тематика бюджет, предавана в ефир. Защо да не се попречи на публицист да задава въпроси, особено ако може да покаже, че проектите на министъра са да построи бюджет върху глинени крайници и с незнайни за милиарди левове?

В понеделник написах в " Гласове ", че Асен Василев е изпратил писмо до енергийния министър Румен Радев, в което „ моли “ „ в срочен порядък “ да разпореди управлението на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да пренапише годишния финансов доклад за 2022 година, да заличи от него обезценки за един милиард лв. и да усили облагата, с цел да може да разпредели и по-голям дял.

За незапознатите със счетоводството - облага, основана на обезценки или позитивни преоценки, не се приема съществено, тъй като не се базира на действително постъпили пари. Но в случай че се разпредели дивидент заради тази облага, образувана от по-малко обезценки, това ще значи изтегляне от БЕХ на свежи пари, които са оперативни средства и изисква разбор дали холдингът и сдруженията в него няма да пострадат.

Към момента на конференцията, аз бях единственият публицист, съобщил новината.

Колежка, чийто глас не разпознах по време на предавания брифинг попита министъра:

- Искали сте от БЕХ неначисление на обезценката и смяна на годишния финансов доклад. Това защо се постанова? Каква е задачата “?

Асен Василев: - Аз нямам право да желая нищо от БЕХ. Това, което е планувано от БЕХ в плана на бюджет, е това, което беше заложено от Държавния бюджет. Да се събере 100% от това, което беше заложено от служебния кабинет. Поискал съм АДФИ да влезе във всички сдружения, които отчисляват дял, и да ревизира дали счетоводната политика дава отговор на българските и интернационалните стандарти.

Това, което можех да попитам Асен Василев, в случай че присъствах, би било:

- Тогава по какъв начин да разбираме вашето писмо до енергийния министър Румен Радев, с което желаете БЕХ да промени финансовия си доклад, заличавайки преоценки за един милиард лв., надлежно да увеличи печалбата си, с цел да може да се изтегли по-голям дял и то преди инспекцията на АДФИ да е завършила?

Също бих попитал:

- Замисляте ли се по какъв начин евакуиране на по-голяма ликвидност от БЕХ, в резултат на промени в записа на облагата, които не се дължат на парични потоци, ще се отрази върху финансовото положение на самия холдинг и неговите сдружения и дали няма риск облигационерите на БЕХ да изискат предварително погасяване на облигационния заем?

Колежката не е разполагала с клише от писмото на Асен Василев до министър Румен Радев и допускам по тази причина не е посмяла да зададе моите уточняващи въпроси. Сега, тук по-долу, всички може да видите писмото и да преценим, крие ли се Асен Василев зад думата „ желая “ и разграничава ли я от думата „ апелирам “, заради което е отказал да даде детайлности на колежката, или просто не е желал публиката да разбере, че един милиард от парите, с които е тръгнал да свива бюджетния недостиг, ще са принудително изсмукани от БЕХ и може да го дестабилизират с непредвидими последствия.



След това сътрудника Слав Оков от Bloomberg попита дали се възнамеряват излъчвания с нов дълг на интернационалните пазари. Асен Василев отвърна, че това ще се разисква, откакто бюджетът бъде признат.

Честито! Този министър е първият в историята, който прокарва финансов проект с недостиг, без да мисли за финансирането му. От 2004 година, когато за първи път писах за проектобюджет, до момента, постоянно проектозаконът включва планове за новите задължения и отчет с съответния проект по какъв начин ще се изтеглят, или погасят. За 19 години такова знамение не съм виждал и щях да го попитам дали в действителност е сериозен, когато споделя, че дългът ще се разисква по-късно.

Накрая информирана, че не съм позволен, колежката от Mediapool.bg Цветелина Соколова също зададе два въпроса, касаещи моята работа. Диалогът протича по този начин:

- Понеже извън има недопуснат сътрудник до този брифинг, можем ли да разчитаме, че всички професионално работещи финансови публицисти ще бъдат канени? И също по този начин тъй като в петък публикувахте промени свързани със редуциране на 5% и в подтекста на изтеклите записи, няма ли това да се пояснява, че е чистка “?

Асен Василев: - Ще отговоря на втория ви въпрос първо. Промените, които са оповестени в петък, са тези, които бяха признати в края на последния постоянен кабинет. Няма нищо трагично и няма нищо общо с нещо, което занапред се подхваща. И по тази причина толкоз бързо се случва, тъй като възстановихме един приет и след това анулиран организационен устав на министерството. Що се отнася до това кои сътрудници се позволяват тук, тук се позволяват сътрудници, които са свързани с финансова тема. Помолил съм пресцентъра да направи акредитация на тези сътрудници. За общи политически въпроси постоянно вървя в Народното събрание и мога да давам отговор там “.

И двата отговора на Василев са нелепи, тъй като:

- Закриването на „ Дирекция правосъдна отбрана “ в Министерство на финансите, вкарано в общ пакет с други преструктурирания, е вест, която аз оповестих, и преди брифинга на Василев беше обявена още единствено от „ Труд “. „ Капитал “ я пуснаха съвсем по време на конференцията.

- Проектът на разпореждане става в нарушаване на Гражданско-процесуалния кодекс.

- Излага на риск отбраната на България по течащи капиталови арбитражи на стойност 4 млрд. лева.

- Прехвърля прерогатива по отбрана на страната към Министерство на правораздаването, което има стотици изгубени каузи и в този смисъл е професионален регистратор на изгубени каузи.

- За всичко това не се загатва и дума в претекстовете към плана за разпореждане. Дори въпреки че е направен преди година, мотивировката му продължава да съдържа празнини по тези въпроси.

- Ако аз не съм обвързван с финансовата тема, навярно от присъстващите трябваше да се изключат всички, с изключение на сътрудниците Петър Илиев и Стефан Кючуков, които единствени имат по-голям стаж в покриването на финансовото министерство от мен. 

Вместо умозаключение, ще кажа, че безобразието Асен Василев да сътвори неустановеност по отбраната на България в каузи, по които от страната е ответник и от нея се търсят 4 милиарда лв., е неприемливо. Да не изясни какво ще се случи с представителството на страната при закриването на Дирекция „ Съдебна отбрана “ и прехвърлянето на цялата й документи към Министерство на правораздаването, промяната на хората, които поддържат връзка с юристите и несигурността дали ще се запазят юристите, които в този момент ни съставляват (за 20 години България няма изгубено дело и е отбила искания за 5 милиарда лева) е меко казано безконтролно. Толкова безконтролно, че в случай че същото нещо се предлага за четвърти път, а сегашният е година след предходните три и " Продължаваме промяната " не престават да мълчат за голямата неустановеност,

това е алена лампа, че новото държавно управление може би приготвя идната кражба на десетилетието.

Кражбата на първото десетилетие на този век беше банкрутът на „ Кремиковци “. Кражбата на второто десетилетие беше Корпоративна комерсиална банка. Сега “Продължаваме смяната ” умишлено излагат на риск 4 милиарда лв. (пенсиите за тримесечие, парите за полиция и войска за две години, държавните вложения за една година).

Ето от какви въпроси се пазеше Асен Василев.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР